top of page

Logopedie voor de zangstem

Als je problemen hebt met je zangstem, of problemen met je spreekstem na het zingen, kun je terecht bij logopedie. Klachten die voorkomen zijn o.a. heesheid na het zingen, overslaan van de stem tijdens het zingen, pijn in de keel tijdens en na het zingen, bepaalde hoge of lage tonen niet (meer) kunnen halen, brokgevoel in de keel, duizeligheid bij het zingen. 

 

Jamie van den Hombergh is afgestudeerd aan het conservatorium in de richting lichte muziek zang. Zij is professioneel vocalist en heeft ook veel ervaring als zangdocent.  Zij heeft zich later verder gespecialiseerd in het vakgebied stem, binnen de opleiding logopedie. Ook heeft zij de post HBO cursussen Estill Voice Training en Manuele Facilitatie van de Larynx gevolgd.

 

Door de unieke combinatie tussen conservatorium en logopedie, kan zij uitstekende begeleiding bieden bij problemen met de (professionele) zangstem en de spreekstem.

Als iemand zich meldt met klachten is het van belang te weten op welke manier iemand zijn/haar zangstem gebruikt. Is iemand een beroepszanger, zingt iemand in een koor of in een band, heeft iemand al wel eens zangles gehad, etc.? 

Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar verschillende dingen. De adem in rust,  tijdens spreken en tijdens zingen. Er wordt ook onderzocht of er sprake is van overmatige spanning in de spieren van het hoofd-/halsgebied. Daarnaast wordt er geluisterd naar overmatige spanning in het stemgeluid en hoe iemand de stemfuncties en de registers (toonhoogtes) in de stem gebruikt. Ook de lichaamshouding en de hoofdhouding zijn van belang.  Tot slot wordt de stem- hygiëne (stembelasting, kuchen, schrapen, voldoende drinken, etc.)  onderzocht.

Iemand die in een rockband zingt gebruikt de stem op een andere manier dan iemand die zingt in een koor waar men klassieke stukken zingt. Er zijn verschillende stemfuncties waarin je je zangstem kunt gebruiken. 

Een zangstem kan verschillende stemfuncties hebben. Veel zangproblemen ontstaan door het niet goed gebruiken van de stemfuncties. Elke stemfunctie heeft een karakteristieke klank en haar eigen voordelen en beperkingen. Om fouten en technische problemen te vermijden is het belangrijk om de stemfuncties met hun voor- en nadelen te kennen en te beheersen. 

Nog belangrijker zijn de basisprincipes van zangtechniek. Deze vormen het fundament van de zang. Ze maken het mogelijk om alle tonen binnen de stemomvang van de zanger te halen, om lange frasen te zingen, om een helder en krachtig stemgeluid te krijgen en om heesheid te vermijden. 

Al deze punten zullen in de logopedische behandeling worden bekeken en waar nodig behandeld en bijgestuurd worden. Door verschillende oefeningen kan de zangstem weer op een vrije manier klinken, en kan er zonder klachten en met veel plezier gezongen worden. Ook als je als amateur alleen maar voor de lol zingt is een goede techniek heel belangrijk. Zo zorg je goed voor je stem en kun je jaren met veel plezier blijven zingen.

 

Wilt u meer informatie over logopedie voor de zangstem? Neem dan contact op met onze praktijk. Wij brengen u in contact met Jamie van den Hombergh. 

Gespecialiseerde logopedist:

Jamie van den Hombergh
 
Jamie.van.den.hombergh@logopedieoss.nl

Why We're Great >

7bafeb2d-ba6b-4227-bfd7-2244700cc01c.jpg

Door mijn achtergrond als zangeres en zangdocent heb ik me binnen de opleiding logopedie toegespitst op het vakgebied stem. Ik heb een cursus gevolgd in EVT (Estill Voice Training) en Manuele Facilitatie van de Larynx. Op dit moment ben ik me aan het verdiepen in herstel na COVID.

bottom of page