top of page

Afwijkend mondgedrag (OMFT)

Logopedie en tandheelkunde gaan vaak samen

Een tandarts/orthodontist werkt op het gebied van vorm (kaak en gebit) aan het mondgebied. De logopedist werkt op het gebied van functies (lippen en tong) aan het mondgebied.

Oromyofunctionele therapie (OMFT)

Oromyofunctionele therapie is een oefentherapie gericht op het herstellen van het evenwicht in het functioneren van de spieren in het mondgebied. Door het afleren van foutieve gewoonten/reflexen en het in evenwicht brengen van de mondspieren wordt de stand van de kaken en het gebit verbeterd. De vorm en functie van kaken en gebit kunnen weer hersteld worden. De afkorting hiervoor is OMFT.

De functie heeft invloed op de vorm. Een verkeerde functie van de spieren heeft een negatieve invloed op de vorm. Als de oorzaak wordt weggenomen dan heeft orthodontie een grote kans van slagen, en is de kans op een relaps kleiner.

Gewoonten die afwijkingen kunnen veroorzaken

 • Open mondgedrag
  De lippen zijn steeds geopend, vaak ligt de tong slap tegen of op de ondertanden. De zware slappe tong duwt de tanden naar voren en de lippen geven geen tegendruk.

 • Foutieve slikgewoontes
  De tong wordt krachtig tegen de tanden geduwd tijdens de slik (naar voren of opzij), zodat de tanden wijken en er een open beet ontstaat.

 • Foutieve spreekgewoontes
  Als de tong in rust en tijdens het slikken een verkeerde positie heeft zie je dit vaak ook tijdens de articulatie. Vooral tijdens de uitspraak van de /t/, /d/, /n/ /l/, /s/ en /z/ is er vaak een foute tongpositie tegen, of zelfs tussen de tanden. Het zogenoemde slissen of lispelen.

 • Duim/vingerzuigen
  Tijdens verschillende zuiggewoonten wordt de tong naar beneden gedrukt. Er is dan geen goede positie van de tong mogelijk. Ook is er geen lipsluiting en geen goede slik. De logopedie wordt alleen voortgezet als de zuiggewoontes afgeleerd worden.

Binnen onze praktijk zijn er een aantal logopedistes gespecialiseerd in het behandelen van afwijkende mondgewoonten. Zij werken op verschillende locaties in Oss en omgeving. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Team OMFT:

Why We're Great >

Anouk_edited.jpg

Ik werk zowel met kinderen als volwassenen. Ik ben gespecialiseerd in OMFT.

Why We're Great >

Image.jpeg

Ik behandel veel kinderen en heb ervaring opgedaan als logopedist in het speciaal onderwijs.

Erna Steeg

Ik behandel problemen op het gebied van de spraak, taal en afwijkende mondgewoonten (OMFT). Ik heb veel ervaring opgedaan tijdens mijn werk in het (voortgezet) speciaal onderwijs, de vroegbehandeling en het audiologisch centrum (AC) van Kentalis

Jamie van den Hombergh
 
Jamie.van.den.hombergh@logopedieoss.nl
7bafeb2d-ba6b-4227-bfd7-2244700cc01c.jpg

Door mijn achtergrond als zangeres en zangdocent heb ik me binnen de opleiding logopedie toegespitst op het vakgebied stem. Ik heb een cursus gevolgd in EVT (Estill Voice Training) en Manuele Facilitatie van de Larynx. Op dit moment ben ik me aan het verdiepen in herstel na COVID.

bottom of page