top of page

Pre-verbale logopedie

Groepspraktijk Logopedie Oss (1).jpg

Wat is pre-verbale logopedie?

Preverbale logopedie: logopedie voordat het kind is begonnen met praten. De positieve effecten van logopedie op zowel korte als langere termijn zijn de meeste mensen wel bekend. Vooral bij kinderen kun je met de inzet van logopedische begeleiding goede resultaten bereiken. Ook bij kinderen onder de twee jaar kan logopedie gewenst zijn. Dit wordt preverbale (‘voor het spreken’) logopedie genoemd en is een specialistische vorm van logopedie. Problemen met slikken, drinken en eten kunnen bij jonge kinderen grote zorgen geven. Gelukkig kan pre-verbale logopedie hier de oplossing voor zijn.

Pre-verbale logopedie bij baby's

Wanneer je kind net geboren is en het drinken uit de borst problemen oplevert kan dat heel vervelend zijn, voor zowel ouder als kind. Het kan veel onzekerheid met zich meebrengen als het drink- en eetgedrag van je jonge kind niet vanzelf blijkt te gaan. Pre-verbale logopedie kan deze problemen behandelen en ervoor zorgen dat je je kind met fles of borst beter kunt voeden. Door te kijken naar onder andere de spierkracht in en rond de mond van je baby kan de logopedist je goed advies geven. Ook bij de overgang naar vast voedsel kunnen zich problemen voordoen waarbij pre-verbale logopedie kan helpen.

 

Pre-verbale logopedie bij jonge kinderen

Problemen met slikken, eten en drinken bij kinderen komen vaak in de eerste twee levensjaren aan het licht. Je kind kan eten weigeren, maar ook kokhalzen en zich regelmatig verslikken bij het eten en drinken. Zeker als er ook medische problemen bij je kind meespelen is het belangrijk dat je je zorgen hierover kunt bespreken. Een preverbaal logopedist heeft hiervoor een aanvullende post hbo-opleiding gevolgd. Je kunt met je hulpvraag dan ook goed terecht bij deze specialisten. Ook ondersteuning bij het afbouwen van sondevoeding is mogelijk.

Het effect op lange termijn

Het verbeteren van de mondmotoriek kan de ontwikkeling van je baby of jonge kind een boost geven. Deze positieve effecten kunnen ook van belang zijn bij onder andere de spraakontwikkeling. Je hoeft dus zeker niet met logopedie te wachten tot na het tweede levensjaar. Al in de eerste maanden van het jonge leven van je kind wordt de basis gelegd voor de communicatieve ontwikkeling. Ook bepaalde soorten speelgoed of andere hulpmiddelen kunnen je kind helpen zich optimaal te ontwikkelen. Behandeling door een preverbaal logopedist kan voor je kind tussen de 0 en 2 dan ook zeker het overwegen waard zijn.

Ondersteuning van ouders

Je kind is je dierbaar en als er drinkproblemen of slikstoornissen ontstaan wil je daar natuurlijk graag tijdig wat aan kunnen doen. Misschien heb je veel vragen of heb je concrete hulp en advies voor de thuissituatie nodig. Pre-verbale logopedie door onze gespecialiseerde logopedist kan ook voor ouders een prettige vorm van ondersteuning zijn. Een (huis)arts of specialist kan voor een doorverwijzing zorgen. In overleg kan er ook samen worden gewerkt met andere medische professionals die bij je kind betrokken zijn.

Logopedisten Miranda van de Camp en Leonie van Korven-Kivits zijn pre-verbaal logopedist in onze praktijk. De behandeling kan zowel thuis als op een praktijklocatie plaatsvinden.

Pre-verbaal logopedisten:

Miranda van de Camp
 
miranda.van.de.camp@logopedieoss.nl

Why We're Great >

IMG_0030-web.jpg

 Ik ben gespecialiseerd in eet- en drinkproblematiek bij jonge kinderen (pre-verbale logopedie).

bottom of page