Behandeling bij neurologische aandoeningen

Wat is het?

Neurologische stoornissen worden in de logopedie onderverdeeld in progressieve stoornissen en niet-progressieve stoornissen. Een progressieve stoornis geeft aan dat de stoornis steeds erger wordt naarmate van tijd. Deze stoornissen hebben vaak een slechte prognose.

Bij progressieve neurologische stoornissen kan bijvoorbeeld gedacht worden aan Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), Primair Progressieve Afasie (PPA), Multipele Sclerose (MS) en de Ziekte van Parkinson. Voorbeelden van niet-progressieve neurologische stoornissen zijn een herseninfarct of hersenbloeding.

Bij zowel progressieve als niet-progressieve aandoeningen komen verschillende logopedische stoornissen voor, te noemen:

  • Dysfagie (slikproblemen)

  • Dysartrie (spraakproblemen)

  • Apraxie (spraakproblemen)

  • Afasie (taalproblemen)

  • Communicatieproblemen bij rechter-hemisfeer-letsel

 

Wat doet de logopedist?

De logopedist doet aanvankelijk onderzoek naar de aanwezige stoornis(sen), om daarna een sluitend behandelplan op te stellen. Bij progressieve stoornissen zal de logopedist insteken op het ‘compenseren’ van stoornissen. Bij niet-progressieve stoornissen zal de behandeling zich richten op het ‘revalideren’ van de stoornissen. Echter is volledige revalidatie niet in alle gevallen haalbaar.

Individuele therapie

Wij bieden individuele logopedisch behandeling om de communicatie/taal- en spraak te bevorderen/optimaliseren dan wel te behouden. Hierbij wordt zorg op maat geboden. We behandelen onder andere afasie, dysartrie, rechterhemisfeer-taalstoornissen, spraakapraxie. Mochten zich naast communicatieproblemen ook slikproblemen voordoen kan de cliënt hier begeleiding bij ontvangen. Ook hierin zijn wij gespecialiseerd.

Communicatiegroepen

We bieden groepstherapieën voor volwassenen met Niet Aangeboren Hersenletsel.

Logopedisten Hermien ter HuurneEsther van Bakel, Isabel Bodéwes en Jara de Veer zijn gespecialiseerd in neurologie binnen onze praktijk. Zij zijn ook coach bij CoCo.

 

Team neurologopedie:

Why We're Great >

IMG_0024-web.jpg

Ik ben gespecialiseerd in neurologie (o.a. afasie, slikproblemen, dysarthrie). Ik ben communicatie-logopedist bij CoCo.

Why We're Great >

lise.jpg

Ik onderzoek en behandel voornamelijk kinderen met spraak- en taalproblemen. Daarnaast zie ik ook volwassenen met stemproblemen en ben ik gespecialiseerd in manuele facilitatie.

Why We're Great >

IMG_0016-web.jpg

Ik ben gespecialiseerd in neurologie en ik ben coach bij CoCo.

Why We're Great >

isabel_edited.jpg

Ik behandel veel kinderen met spraak-/taalproblematiek en heb ervaring in het werken met personen met niet-aangeboren hersenletsel

Why We're Great >

IMG_0828_edited_edited.jpg

Tijdens mijn opleiding heb ik ervaring opgedaan in de revalidatie/ouderenzorg en in een praktijk. Ik heb affiniteit met mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Why We're Great >

naamloos.png

Mijn interesse ligt op het gebied van stemproblemen en spraak-, taal-, en slikproblemen bij (jong)volwassenen. In de afgelopen 20 jaar heb gewerkt in verschillende ziekenhuizen en revalidatiecentra. Hier heb ik veel ervaring en kennis opgedaan die ik in deze praktijk goed kan gebruiken.